Helstekt kalkun

Siden Mari diska opp med herlig mat te oss p nyttrsaften og ga meg et godt frste mte med helstekt kalkun, tenkte jeg at jeg ogsmtte prve :) Tradisjonen hjemmefra har alltid vrt pinnekjtt p nyttrsaften, har kanskje noe med at foreldra mine er sauebnder og at det er noe av det beste jeg veit. Men uansett kalkun mtte prves ut og derfor blei det en "litt bedre" middag p oss i gr kveld, nemlig fylt kalkun servert med kokte poteter, brun saus, dampet rosenkl og glaserte gulertter. Et festmltid p en lrdagskveld og siden vi ikke klarer ete opp en 5 kilos kalkun aleine p en kveld, blir det ogsen restemedda eller to :)






Stuffing:

- karbonadedeig

- medisterdeig

- sjalottlk

- rdlk

- gulrot

Steiking:

Bind opp kalkunen ved fre vingespissene bak p ryggen inn mot halsen. Sl en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lrene sammen ved benknokene.

Pensle kalkunen godt med smeltet smr tilsatt salt og pepper fr steiking og hver halvtime under steiking. Legg kalkunenien langpanne og ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen kan brukes i sausen for gi ekstra god smak. Steik kalkunen i stekeovnen ved 160C i time pr kg. En kalkun p5 kg trenger alts ca2,5 timers steketid.

Koke kraft:
Brun innmaten i smr i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For f ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt lk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer.

Brun saus:

Smelt litt smr og rr inn litt mel, la den bli ganske brun fr du tilsetter kraft og steikesjy til passe tykkelse. La koke mens du smaker til med brunost, flte, creme fraiche og krydder. Bare en fordel om du lager den litt tid i forveien, syns den blir bedre jo lenger den fr sttt p plata.

Glaserte gulertter:

Skrell gulrttene og skjr dem i cirka 5 cm lange og 1 cm tykke staver.Ha i alle ingrediensene i en passende kjele og kok dem under lokk i en 10 minutters tid.Nr gulrttene begynner bli mre, tar du av lokket og koker dem p sterk varme til nesten all vske er dampet bort.Rr til slutt forsiktig slik at den sirupsaktige vsken omgir alle gulrttene.

n kommentar

Christine

07.01.2013 kl.00:45

Det er s utrolig godt med kalkun :) Ser ut som kalkunene du lagde ble vellykket :)

frister lage det til meg selv ogs en dag :) gr jo ann fryse ned ha i en salat eller noe til seinere :)

Skriv en ny kommentar

Ragnhild

Ragnhild

22, Sigdal

Jeg heter Ragnhild og bor i Sigdal med min kjre. Jeg er litt over gjennomsnittet glad i matlaging og baking. Etter nske fra noen venniner har jeg opprettet denne bloggen for dele oppskrifter og jeg hper dere kan finne litt inspirasjon her :) Ta gjerne kontakt p mail, hvis det er noe du lurer p: wahlr91@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits