Helstekt kalkun

 

 

Siden Mari diska opp med herlig mat te oss på nyttårsaften og ga meg et godt første møte med helstekt kalkun, tenkte jeg at jeg også måtte prøve :) Tradisjonen hjemmefra har alltid vært pinnekjøtt på nyttårsaften, har kanskje noe med at foreldra mine er sauebønder og at det er noe av det beste jeg veit. Men uansett kalkun måtte prøves ut og derfor blei det en "litt bedre" middag på oss i går kveld, nemlig fylt kalkun servert med kokte poteter, brun saus, dampet rosenkål og glaserte gulerøtter. Et festmåltid på en lørdagskveld og siden vi ikke klarer å ete opp en 5 kilos kalkun aleine på en kveld, blir det også en restemedda eller to :)


Stuffing:

- karbonadedeig

- medisterdeig

- sjalottløk

- rødløk

- gulrot

Steiking:

Bind opp kalkunen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.

Pensle kalkunen godt med smeltet smør tilsatt salt og pepper før steiking og hver halvtime under steiking. Legg kalkunen i en langpanne og ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen kan brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Steik kalkunen i stekeovnen ved 160°C i ½ time pr kg. En kalkun på 5 kg trenger altså ca 2,5 timers steketid.

Koke kraft:
Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer.

Brun saus:

Smelt litt smør og rør inn litt mel, la den bli ganske brun før du tilsetter kraft og steikesjy til passe tykkelse. La koke mens du smaker til med brunost, fløte, creme fraiche og krydder. Bare en fordel om du lager den litt tid i forveien, syns den blir bedre jo lenger den får stått på plata.

Glaserte gulerøtter:

Skrell gulrøttene og skjær dem i cirka 5 cm lange og 1 cm tykke staver.Ha i alle ingrediensene i en passende kjele og kok dem under lokk i en 10 minutters tid.Når gulrøttene begynner å bli møre, tar du av lokket og koker dem på sterk varme til nesten all væske er dampet bort.Rør til slutt forsiktig slik at den sirupsaktige væsken omgir alle gulrøttene.

 

 

Én kommentar

Christine

07.01.2013 kl.00:45

Det er så utrolig godt med kalkun :) Ser ut som kalkunene du lagde ble vellykket :)

frister å lage det til meg selv også en dag :) går jo ann å fryse ned å ha i en salat eller noe til seinere :)

Skriv en ny kommentar

Ragnhild

Ragnhild

22, Sigdal

Jeg heter Ragnhild og bor i Sigdal med min kjære. Jeg er litt over gjennomsnittet glad i matlaging og baking. Etter ønske fra noen venniner har jeg opprettet denne bloggen for å dele oppskrifter og jeg håper dere kan finne litt inspirasjon her :) Ta gjerne kontakt på mail, hvis det er noe du lurer på: wahlr91@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits