Middagsgjester: Helstekt kalkun


Det er alltid like koselig å lage mat til gjester, så i går hadde vi mine foreldre på besøk. Da hadde vi helstekt kalkun sammen med kokte poteter, brun saus, glaserte gulerøtter, dampet blomkål og rosenkål. Og napoleonskake til dessert, men den oppskriften skal jeg dele med dere litt seinere. Jeg prøvde ut en ny stuffing denne gangen, og den blei knall god :)

Stuffing:

♥ 800 g Kjøttdeig av kylling
♥ 2 egg
♥ litt hvetemel
♥ salt
♥ pepper
♥ 2 eple i terninger
♥ 1 rød paprika i terninger
♥ 1 løk i små biter

Steiking:

Først fylte jeg kalkunen og så bindte jeg opp kalkunen ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slo en hyssing rundt begge vingene og strammet til. Og bandt lårene sammen ved benknokene.

Pensle kalkunen godt med smeltet smør tilsatt salt og pepper før steiking og hver halvtime under steiking. Legg kalkunen i en langpanne og ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen kan brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Steik kalkunen i stekeovnen ved 160°C i ½ time pr kg. En kalkun på 5 kg trenger altså ca 2,5 timers steketid. Stikk et steketermometer inn i brøstet, når det når 72 °C er den ferdig.

 

Koke kraft:
Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1 - 2 timer.

Brun saus:

Smelt litt smør og rør inn litt mel, la den bli ganske brun før du tilsetter kraft og steikesjy til passe tykkelse. La koke mens du smaker til med brunost, fløte, creme fraiche og krydder. Bare en fordel om du lager den litt tid i forveien, syns den blir bedre jo lenger den får stått på plata.

Glaserte gulerøtter:

♥ Smør

♥ Sukker

♥ Vann

Skrell gulrøttene og skjær dem i cirka 5 cm lange og 1 cm tykke staver.Ha i alle ingrediensene i en passende kjele og kok dem under lokk i en 10 minutters tid. Når gulrøttene begynner å bli møre, tar du av lokket og koker dem på sterk varme til nesten all væske er dampet bort. Rør til slutt forsiktig slik at den sirupsaktige væsken omgir alle gulrøttene.Yum!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Ragnhild

Ragnhild

22, Sigdal

Jeg heter Ragnhild og bor i Sigdal med min kjære. Jeg er litt over gjennomsnittet glad i matlaging og baking. Etter ønske fra noen venniner har jeg opprettet denne bloggen for å dele oppskrifter og jeg håper dere kan finne litt inspirasjon her :) Ta gjerne kontakt på mail, hvis det er noe du lurer på: wahlr91@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits