Røkt svinekam

Røkt svinekam er en klassisk og veldig god søndagsmiddag. Men siden jeg går hjemme om dagen, betyr det at jeg kan lage det på en helt vanlig onsdag. Og da skal jeg si at det er en fornøyd gubbe som kommer heim fra arbe. Svinekam er veldig enkelt å lage, men du må ta tida til hjelp, for den kan fort stå 2-3 timer i ovnen. Men det er virkelig verdt det, for resultatet blir så saftig og godt.

Skjær opp noen grønnsaker og ha i steikeposen sammen med svinekammen. Jeg pleier å bruke ei løk og et par gulerøtter, eller andre grønnsaker hvis jeg har noen rester. Det gir ekstra god smak på steikekrafta.

Sett et steiketermometer midt i svinekammen og steik ved 125°C i ca. 2-3 timer, eller til kjernetemperaturen viser 70°C. Du kan godt sette opp temperaturen litt den siste halvtimen slik at det går litt fortere.

La kjøttet hvile i minst 15 minutter før du skjærer det opp. Bruk kraften som ligger i steikeposen til å lage saus.

Brun saus:

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 3 dl kraft
  • 4-5 skiver brunost
  • 1 dl fløte
  • Kraft fra svinekammen

Smelt smør og ha i mel. Når jevningen (smøret og melet) har blitt brunt, er det bare å spe på med krafta mens du rører godt, ha i fløte og brunost. Smak til med salt og pepper.

Serveres med brun saus, kokte poteter, surkål og rørte tyttebær. Jeg pleier alltid å lage en stor omgang med surkål hver høst og fryse ned. Da er det lett tilgjengelig og klart til å varme opp utover vinteren. Oppskrift på surkål finner du her.

En skikkelig god og smakfull tradisjonsmiddag :)

#middag #mat  #oppskrift #hverdagskos #jul #hverdag #tradisjonsmat

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar